top of page

"Phanawatnan Kaimart a inventat bila extinctoare Elide Fire dupa ce a supravietuit incendiului din hotelul Royal Jomtien Resort din 1997, incendiu  care a ucis 78 de persoane".

citat din articolul referitor la bila extinctoare Elide Fire, martie 2016

Context

​

In data de 11 iulie 1997, in Pattaya, Thailanda, Phanawatnan Kaimart a fost martorul unui incendiu teribil la hotelul Royal Jomtien. Profund intristat de pagubele acest incendiu a cautat o modalitate mai buna de a lupta impotriva incendiilor. Cand un incendiu izbucneste, temperatura poate ajunge rapid la 400 °C. Cu un stingator traditional, o persoana trebuie sa se apropie la minim 1.5 metri pentru a ajunge la baza flacarilor. Dl. Kaimart a inceput sa se gandeasca la un dispozitiv care ar putea fi activat automat de o flacara sau lansat de la o distanta sigura de foc de catre persoane neinstruite, asigurand, in acelasi timp, stingerea efectiva si instantanee. Astfel a aparut bila extinctoare Elide Fire

​

Cum se produce un foc?

Focul presupune producerea unei flacari si degradarea vizibila a unui corp printr-o reactie de oxidare exoterma numita "combustie". Trei factori sunt necesari pentru producerea unui incendiu: oxidantul (oxigenul din aer), energia de activare (o scanteie, de exemplu) si combustibilul (materialul ars). Reactia in lant care conduce la incendiu apare atunci cand exista cei trei factori, proportia si circumstantele necesare. Pentru a preveni sau a stinge un incendiu, unul dintre factorii mentionati mai sus trebuie eliminat. Extinctoarele sunt concepute pentru a elimina caldura si oxigenul sau pentru a construi o bariera intre combustibil si oxigen, in functie de natura agentului de stingere continut.

Hôtel Royal Jomtien Pattaya

Problemele cu extinctoarele traditionale

In general, ele sunt grele si utilizatorul trebuie sa se apropie suficient de foc pentru a-l stinge corespunzator. In plus, este necesar sa “ataci” baza flacarilor in timp ce sustineti radiatia termica a focului. Utilizatorul care se confrunta cu un incendiu care se dezvolta rapid poate fi intr-o situatie periculoasa.

 

Procesul de producere a unui incendiu consta in 3 faze:

 

           Faza initiala: focar. Aceasta faza poate dura ore intregi. In prezenta unei scurgeri de gaz, focul poate fi declarat intr-o fractiune de secunda. Intr-un caz general, oprirea unui incendiu poate fi facuta cu un stingator conventional numai in primele 3 minute dupa inceperea arderii.

 

           Faza intermediara: Crestere. Dupa 3 pana la 6 minute, temperatura focului poate ajunge la peste 400 ° C. Extinctoarele traditionale nu mai sunt utile. Fereastra de ardere incepe sa devina din ce in ce mai importanta.

 

          Foc format: Dupa 8 minute, temperatura atinge mai mult de 600 ° C, focul este in crestere, viteza de propagare creste. Numai mijloace grele il pot stinge. Echipele de interventie, in acest caz, trebuie sa fie instruite si experimentate.

De ce sa alegeti Elide Fire ?

​

1. Utilizabil fara pregatire; Greutatea redusa a dispozitivului: 1,3 kg (+/- 0,2 kg).

2. Poate fi folosit la mai mult de 5 metri de foc, evitand temperaturile ridicate.

3. Rolul de alarma (120dB) in timpul activarii pentru a avertiza ocupantii.

4. Autoactivarea in contact cu focul.

5. Eficient pentru toate clasele de incendiu.

​

bottom of page